top of page
Sök

Nyhetsbrev OT-Säkerhet #29 - Säker PLC, CIS Controls och OPC UA

Vad levererade egentligen projektet "Top 20 Secure PLC Coding Practices"? Går det att använda den nya versionen av CIS Controls för OT? Hur får man vilken brandvägg som helst att bryta ihop? Hur förstår man säkerheten i OPC UA? Dessa spännande frågor svarar jag på i ett sprillans nytt nyhetsbrev!

Om det är första gången du läser ett av mina nyhetsbrev kanske du undrar vad det där "OT" är som jag pratar om? OT står för Operational Technology vilket är ett syskon till IT, Information Technology. Med IT använder man teknik för att hantera information. Inom OT använder man liknande teknik men för "Operations", alltså att få fysiska saker under kontroll. Det kan exempelvis vara att styra maskiner i en fabrik, elproduktionen i ett kraftverk eller kemiska processer i ett raffinaderi. Inom IT är fokus ofta på att skydda hemligheter men inom OT blir det oftast viktigast att hålla en funktion tillgänglig och korrekt. Det innebär att säkerhetsarbetet kommer se väldigt annorlunda ut, vilket är anledningen till mina texter. Jag skrev nyligen ett inlägg på Atea-bloggen som förklarar mer.


Jag vill ge er ett stort tack för alla trevliga mejl jag får med frågor, förslag och uppmuntrande ord. Som vanligt vill jag gärna att du delar med dig av nyhetsbrevet till kollegor som kan vara intresserade! Ju fler som läser, desto bättre möjligheter får jag att producera bra innehåll framöver! Om du vill ha nyhetsbrevet i inkorgen i fortsättningen är det bara att dra ett mejl till mig på mats.karlsson-landre@atea.se. Jag lovar att din mejladress inte används till något annat än detta!


Du hittar alla tidigare utgåvor av nyhetsbrevet på www.ot-säkerhet.se. När det kommer nytt material så annonserar jag det på en massa ställen: min Linkedin-profil, i en egen LinkedIn grupp, i Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan, på Twitter och på en egen Facebook-sida. Du kan också prenumerera via RSS på www.ot-säkerhet.se. Framöver kommer också vissa artiklar från nyhetsbreven publiceras på Ateas officiella blogg tillsammans med en del annat som jag skriver där.

Ge mig gärna mothugg, frågor eller förslag på LinkedIn där den här utgåvan delades. Tänk på att du kan hjälpa mig, mer än du kanske tror, genom att trycka "like" på artikeln och genom att dela den vidare. Tack för hjälpen!

 

Säker PLC-programmering?

Jag har teasat om det här ögonblicket i ett antal tidigare nyhetsbrev och nu är det här! Den 15:e juni släpptes det första skarpa resultatet från projektet "The Top 20 Secure PLC Coding Practices Project". Det här får väl sägas vara ett unikt, viktigt och roligt projekt som tydligen uppstod i samband med S4-konferensen förra året. Det har varit en rejäl gruppinsats som Sarah Fluchs var en av ledarna för. Jag rekommenderar att du läser hennes egna ord för att verkligen förstå bakgrunden och storheten i detta projekt!

Det här är verkligen ett OT-säkerhetsprojekt ända ut i fingerspetsarna. De har skapat en samling goda idéer för hur man programmerar sina PLCer med målet att höja säkerhet och tillförlitlighet ur en massa olika perspektiv. Det allmänna tänket är faktiskt lite likt CIS Controls även om innehåll och fokus är helt annorlunda. Syftet ligger väl egentligen närmare OWASPs rekommendationer för säker programmering.

Missförstå nu inte det här som att PLCn plötsligt ska kunna försvara sig mot en hacker! Nej, det handlar i första hand om att låta PLCn gör lite mer av det den redan är bra på, att hålla koll på att saker beter sig rätt och att vara väldigt stabil. Man kan väl grovt summera de tjugo punkterna i tre kategorier:

  • Validera att det som händer i den fysiska processen faktiskt borde kunna hända och att information som hanteras är korrekt. Tar rörelser rätt tid? I vilket tillstånd ska vi sätta processen efter en omstart? Är de indata vi får fysiskt möjliga? Är de inställningar som operatören gör rimliga? Här är det väldigt likt vad OWASP gör för säker IT-programmering.

  • Hur man skriver PLC-kod: modularisering, hantering av registerblock men också att faktiskt använda PLCn för all hantering istället för att som man ser ibland, låta MES-system eller liknande ta över delar av den fysiska hanteringen.

  • Härdning och robusthet: Kontroll av checksummor, blockering av oanvända ingångar och protokoll eller att begränsa åtkomst till funktioner från andra system.

Men sedan finns det faktiskt en del möjligheter till självförsvar också. En del moderna PLCer kan exempelvis hålla koll på sin egen minnesanvändning eller på cykeltiderna för programmen. Eftersom de tenderar att vara väldigt stabila över tid så kan det vara värt att larma om de plötsligt förändras, eftersom det skulle vara ett tydligt tecken på att någon förändrat någonting.

Dokumentet är föredömligt lättläst och kortfattat. Det är i egentligen en lista rätt och upp ner där var och en av de tjugo rekommendationerna på en till fyra sidor var. För var och en beskrivs:

  • Själva rekommendationen

  • Vad syftet med den är

  • Vem den vänder sig till

  • Väldigt jordnära vägledning

  • Exempel på hur den kan implementeras i PLCer från olika tillverkare

  • Argument för varför detta är en god idé för säkerhet, pålitlighet och underhåll

  • Referenser till MITRE ATT&CK for ICS och ISA 62443.

Tydligen diskuterar man med gruppen som driver "MITRE CWE" om att samarbeta mer framåt vilket ju skulle kunna vara både smart och spännande. Det finns ju en del uppenbara beröringspunkter. I dokumentet hittar du apropå det även en bra korsreferenslista till ISA 62443, MITRE ATT&CK och till CWE som kan vara värdefull.


Det här är ett projekt som kommer påverka hur PLC-tillverkarna beter sig framöver. Vi kan nog räkna med att de kommer göra allt för att underlätta användningen av de tjugo åtgärderna.


Peka dina kollegor som hanterar PLCer i vardagen till det här nyhetsbrevet och till projektet. De kanske inte ser sig som programmerare men det är de faktiskt. Vivek Ponnada skrev en bra artikel om just detta: https://www.linkedin.com/pulse/what-has-ladder-logic-got-do-cwe-vivek-ponnada/. Du hittar projektet på deras sprillans nya sida: https://www.plc-security.com/ . Vill du läsa vad andra skriver om projektet finns en bra artikel av Kelly Jackson Higgins på DarkReading.


Jag kommer med stor sannolikhet återkomma till det här ämnet i framtida nyhetsbrev om ni läsare är intresserade? Hör av dig! Har du åsikter om innehållet så vill jag väldigt gärna höra dem!

 

CIS Controls

Det här är fjärde delen i min serie om standarder och ramverk. Första avsnittet handlade om ISA/IEC 62443 och finns i nyhetsbrev #26. I nyhetsbrev #27 kan du läsa del två där jag tittar på NAMUR NOA. I förra nyhetsbrevet tittade jag på NIST CSF, NIST 800-53 och NIST 800-82 men du fick också lite mer om NOA. Har du önskemål om vad jag ska ta upp framöver så får du väldigt gärna höra av dig!


För några veckor sedan fick vi version 8 av "CIS Controls". Kärt barn har många namn, genom åren har vi även kallat den "CIS CSC, Critical Security Controls, CIS 20, CCS CSC, SANS Top 20 och CAG 20". Det här är helt enkelt en sammanställning av de absolut viktigaste IT-säkerhetsförmågorna och är tänkt att passa alla typer av organisationer. Fram tills nu har det varit 20 förmågor men från version 8 har man byggt om strukturen lite och gått ner till 18 stycken:

  1. Inventory and Control of Enterprise Assets

  2. Inventory and Control of Software Assets

  3. Data Protection

  4. Secure Configuration of Enterprise Assets and Software

  5. Account Management

  6. Access Control Management

  7. Continuous Vulnerability Management

  8. Audit Log Management

  9. Email Web Browser and Protections

  10. Malware Defenses

  11. Data Recovery

  12. Network Infrastructure Management

  13. Network Monitoring and Defense

  14. Security Awareness and Skills Training

  15. Service Provider Management

  16. Application Software Security

  17. Incident Response Management

  18. Penetration Testing

För var och en av de 18 förmågorna får vi en genomgång av varför den är så viktig att den kvalar in bland de 18, ett antal rutiner och verktyg som behövs för att förmågan ska bli effektiv och ett antal handgripliga åtgärder som skapar själva förmågan.

Totalt är det 153 åtgärder. "Hur ska man välja i en så lång lista?" är en berättigad fråga som har ett utmärkt svar... En viktig skillnad från tidigare versioner är att man sedan version 7.1 inte längre säger att förmågorna står i prioritetsordning. De har istället numera prioriterat åtgärderna i tre kategorier, IG1, IG2 och IG3. IG1 betraktas som "hygiennivån" som alla organisationer borde uppfylla. IG2 och IG3 bygger sedan vidare på det för större och mer riskutsatta organisationer. Personligen tycker jag steget från prioriterade förmågor till prioriterade åtgärder är helt rätt. MEN! För oss med OT-fokus är min bedömning av indelningen i de tre grupperna inte riktigt matchar vad jag normalt skulle sätta som prioritering.

Jag ska inte dyka ner i en generell genomgång av CIS Controls 8 utan rekommenderar att du tar en titt på det arbete som Christoffer Strömblad gör. Han är inte helt färdig när detta skrivs men det är på väg att bli en ambitiös genomgång av det nya upplägget inklusive översättningar till svenska vilket kan vara väldigt användbart! Tack för ditt hårda arbete Christoffer!

Har det här något med OT-säkerhet att göra då? Nix - inte på pappret! Begrepp som "OT", "ICS" eller "SCADA" nämns knappt alls. Det närmaste vi kommer är några få rader om man ska tänka på "IoT" vilket inkluderar "Industriella styrsystem". Men varför tar jag upp det här i så fall? Jo, därför att jag tycker att CIS Controls är fantastiskt användbar även om man har sina OT-glasögon på sig. Den ersätter på inget vis ISA 62443 och NIST 800-82 men den pekar fortfarande på viktiga prioriteringar, förmågor och åtgärder som är helt rätt för de flesta organisationer med OT-verksamhet!

Personligen tycker jag steget från prioriterade förmågor till prioriterade åtgärder är helt rätt. MEN! För oss med OT-fokus är min bedömning av indelningen i de tre grupperna inte riktigt matchar vad jag normalt skulle sätta som prioritering för OT-organisationer. Framför allt är det vissa åtgärder i IG2 som jag tycker är rena hygienåtgärder om man sysslar med OT. Det gäller framför allt inom förmågorna "Network Monitoring and Defense" och "Application Software Security" som helt saknar åtgärder i IG1. Men i slutändan skulle jag nog ändå gå igenom alla åtgärderna för att hitta de som är viktigast för min organisation, det är ändå bara 153 stycken.


Dels är det ju förstås så att det blir allt mer "IT" även inom "OT", vilket gör ett strukturerat IT-säkerhetsarbete jätteviktigt för OT-säkerheten. Men det är ju också så att ALLA de 18 förmågorna är helt relevanta även om man enbart stirrar på sina OT-system! Jag tycker personligen att det faktiskt är ett plus att tvingas tänka "Vad betyder det här för OT?" eftersom man hjälps hitta nya vinklar på både hot, sårbarheter och åtgärder. Vi kan ta några exempel även om jag lätt hittar OT-vinklar på alla arton:

1. Inventory and Control of Enterprise Assets och 2. Inventory and Control of Software Assets

De här två är ju egentligen helt avgörande för allt säkerhetsarbete, oavsett vad man sysslar med. Det ställer krav på ordning och reda i konstruktions- och ändringsprocesser. Det är också det här behovet som är en av drivkrafterna bakom det stora intresset för verktyg från företag som Nozomi Networks, Dragos och Radiflow. För att försvara något måste man veta att man har det. Definitivt en helt avgörande förmåga inom OT som man tycker de flesta OT-verksamheter borde vara duktiga på men i praktiken är det (i min personliga erfarenhet) snarare tvärt om...

3. Data Protection

Men den här är väl ändå inte så användbar för OT? Nej, det kan man tycka men börjar man titta på de åtgärder som ingår i här kan man hitta en del viktiga saker för OT. En vansinnigt viktig åtgärd är hanteringen av bärbara lagringsmedia. Väl värt att fundera på både rutiner och kanske verktyg för skanning av USB-minnen i stil med Impex från svenska Sysctl.


4. Secure Configuration of Enterprise Assets and Software

Definitivt en stor punkt på OT-sidan! När vi köper ny OT-utrustning har de ofta stöd för en massa bra säkerhetsfunktionalitet men det är tyvärr (i min erfarenhet) väldigt vanligt att man inte använder dem. Här är det skärpning som gäller!


7. Continuous Vulnerability Management

Med den takt som sårbarheter offentliggörs nu för tiden är det helt avgörande att man blir aktiv i hanteringen av viktiga rättningar. Här blir man ju dessutom helt beroende av att förmågorna 1 och 2 fungerar som de ska!

13. Network Monitoring and Defense

Här återkommer vi ju mycket till de verktyg som hjälper oss med punkt 1 och 2. Om vi av olika skäl inte kan använda alla de verktyg vi är vana vid från IT-världen för att STOPPA anggrepp får vi lägga desto mer krut på att att UPPTÄCKA märkligheter! Vi kanske dessutom kan använda OT-anpassade skydd i stil med StellarProtect och EdgeIPS från TxOne.


14. Security Awareness and Skills Training

Det är förstås otroligt viktigt att alla som är insyltade i arbetet med OT-systemen vet vad de sysslar med och att de har ett lämpligt fokus på säkerhet! Det är lätt att man hamnar i att "Det tar IT-avdelningen hand om" eller "Vårt system är inte nätanslutet"...

16. Application Software Security

Här handlar det om mer än bara att ha koll på köpta programvaror. Jag vill också peka på det fantastiska initiativet "The Top 20 Secure PLC Coding Practices Project" som jag diskuterat tidigare. Nu har projektet levererat sin första version som jag diskuterar lite längre ner i det här nyhetsbrevet.


18. Penetration Testing

Det här är något som betraktas som svårt inom OT-säkerhet. Och visst finns det en STOR poäng i att man inte kan panga på med en massa automatiska verktyg i produktionsmiljöer. Frågar du mig så tycker jag för övrigt att många är alldeles för oförsiktiga även inom IT-världen, kanske speciellt när det gäller tester av produktionsatta webapplikationer och APIer! Men visst kan man göra pentestning även inom OT, man får bara vara mer noggrann och ibland skapa nya sätt att åstadkomma de resultat man är ute efter!

För den tidigare versionen av CIS Controls finns det guider att hämta som stöttar i användningen av CIS Controls för både IoT och OT. Jag har inte sett till några sådana för version 8 ännu, men det kommer garanterat. Tills dess kan man naturligtvis dra nytta av de gamla även om man får mappa om numrering och innehåll själv.

Vad blir då min dom över nya CIS Controls? Personligen tillhör jag sedan länge fanklubben för CIS Controls och har använt den sedan den hette "SANS Top 20". Version 8 är definitivt ett fall framåt i och med de nya strukturen men kanske framför allt för det nya sättet att prioritera åtgärder som kom i version 7.1.


Den innehåller inget onödigt fluff utan är tydlig och koncis med fullt fokus på förmågorna och åtgärderna. Att den inte alls fokuserar på OT stör mig som sagt inte alls om man bara använder den som ett välkänt och tydligt stöd för att fokusera på vad som är viktigast. Sysslar man med både IT- och OT-säkerhet är det ju förstås väldigt snyggt att använda samma modell och begrepp i bägge världarna även om det resulterar i olika praktiska åtgärder.

 

Den perfekta stormen!

Det här är en riktigt udda fågel i mitt nyhetsbrev! Det är en typ av utrustning som de flesta aldrig kommer i kontakt med eller ens har hört talas om. Jag har nämnt den tidigare i nyhetsbrev #27 och nyhetsbrev #25 där jag berättar vad jag använt den till och vilka några av de andra utrustningarna är som den fått spänna sina muskler ihop med. För muskler har den...


Egentligen är det två produkter vi pratar om, det är dels hårdvaran "PerfectStorm ONE" och dels mjukvaran "BreakingPoint". Båda levereras av Keysight som har en vansinnig massa och otroligt spännande lösningar som jag rekommenderar att man botaniserar i om man gillar extrem teknik. Just den här hårdvaran finns i några olika varianter med olika prestanda. Den som står i mitt labb är värstingen, en tio kilos bamse med brutala fläktar som "inte passar i ett kontorslandskap"... Den har 8 stycken portar som var och en kan leverera 10 Gbit/s trafik. Det finns dock ännu grövre muskedunder i andra produktserier från Keysight som pressar ut flera Terabit i sekunden. Imponerande men kanske lite mindre relevant i OT-sammanhang...

Vad är det då för magisk trafik som den ska leverera? Mjukvaran som jag använt, "BreakingPoint", har ett mycket passande namn. Syftet är helt enkelt att simulera otroliga mängder nätverkstrafik av någon önskvärd blandning och sedan smyga in attacker i detta massiva trafikflöde. Den här trafiken utsätter man sedan en säkerhetsutrustning för med två enkla frågor: "Vilka attacker upptäcks" och "När pallar inte utrustningen under trycket från all trafik".


Det här är alltså en pryl som de flesta IT-organisationer inte har i sin verktygslåda. Den typiska kunden är tillverkare av säkerhetsprodukter och organisationer som testar/granskar säkerhetsprodukter. Det finns också möjlighet att köpa utvärderingstjänster baserat på det här verktyget som kan passa exempelvis för en större organisation som ska sjösätta en ny lösning.

I praktiken kan det exempelvis vara en brandvägg som ska testas. Två eller flera anslutningar görs helt enkelt från "PerfectStorm ONE" till brandväggen. I "BreakingPoint" definierar man sedan ett virtuellt nätverk som kan vara mer eller mindre komplext i sig själv och som "fylls med" tusentals klienter och servrar. Man bestämmer vilka typer av applikationer som ska simuleras på nätverket, i vilken takt som trafikvolymen ska trappas upp och förstås vilka typer av attacker som trafiken ska kryddas med. Det finns stöd för närmare 500 applikationer kombinerat med 60 000 attacker och malware. För oss som intresserar oss för OT-säkerhet finns det en rejäl uppsättning med attacker mot OT-protokoll och OT-utrustningar.

När man sedan kickar igång simuleringen får man löpande statistik över vad som händer, vilka attacker som eventuellt lyckades och hur väl den testade utrustningen pallar med trycket. Det är oftast en väldigt tydlig gräns när trafik tappas bort eller när utrustningen helt enkelt inte mår bra längre.


Det är svårt att förmedla hur imponerande den här lösningen är i text och vilket absolut monster det är. Det måste nog upplevas. Namnet "BreakingPoint" är som sagt väl valt, jag har inte hittat någon produkt ännu som inte har en tydlig "BreakingPoint" när den utsätts för den här behandlingen. Kanske inte så förvånande men ändå...

Att det fungerar i praktiken kan jag intyga eftersom jag faktiskt kunnat hitta spännande brister i kommersiella produkter som leverantörerna sedan kunnat fixa baserat på information som jag plockat ut från "BreakingPoint".


Även om det här är en produkt som normalt har en relativt smal kundkrets kan det definitivt vara en intressant del i alla organisationers utvärderingar av säkerhetslösningar om man står inför ett val av brandväggar, IPSer eller någon annan nätverksbaserad säkerhetsfunktion. Man behöver inte köpa utrustningen själv utan kan köpa tester som tjänst. Bygger din organisation någon form av säkerhetslösning baserad på nätverk tycker jag att det här närmast är ett måste. Om du blir sugen på att ta hjälp eller köpa en egen utrustning kan du höra av dig direkt till mig så löser vi det!

 

OPC UA

Det är nästan omöjligt att syssla med OT utan att stöta på OPC UA. Denna de-facto-standard för kommunikation i OT-världen har fått extra uppmärksamhet, bland annat kopplat till dess snygga stöd för kommunikation med molntjänster men också eftersom tunga organisationer hyllar den, exempelvis lyfter ju NAMUR fram OPC UA som den naturliga kommunikationsmetoden för NAMUR Open Architecture. Säkerhet var ju definitivt inte ett kännetecken för dess föregångare, "OPC Classic", men OPC UA har ju utformats från grunden med säkerhet med i fokus. MEN! Det betyder ju inte att det är omöjligt att göra osäkra lösningar om man gör korkade saker...


Jag har länge letat efter riktigt bra resurser kring OPC UA och dess säkerhet. Av någon anledning har det varit svårt att hitta något som jag gillar, men ibland ska man ju inte göra det krångligare än det behöver vara... Det fanns ju förstås en massa bra resurser från OPC Foundation själva om man bara tittade lite noggrant... Har du några andra förslag att tipsa om?

En riktigt höjdare är den här: en "Deep dive" kring just säkerheten i OPC UA. Den är på 45 minuter och ger en riktigt bra sammanfattning. Extra skönt är att den helt struntar i jämförelser med "gamla OPC" som ju inte är speciellt rolig om man är intresserad av säkerhet. PKI, Trust Lists, https://youtu.be/pa82WydVtPY


En vansinnigt detaljerad och intressant analys av säkerheten i OPC UA från tyska BSI, "Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik", som dessutom visar upp en snygg användning av STRIDE-metodiken: https://opcfoundation.org/wp-content/uploads/2017/04/OPC_UA_security_analysis-OPC-F-Responses-2017_04_21.pdf

OPC Foundation har en riktigt snygg Wiki med all information om OPC UA och dess totala struktur: http://wiki.opcfoundation.org/index.php/Main_Page


Nyligen gick "OPC Day International" av stapeln. En vansinnig massa superspännande presentationer om allt som händer kring OPC UA. Om du inte var med live så finns allt nu på YouTube:

 

Tips om event och mer läsning!

Den 26:e Augusti går årets Xday av stapeln. Jag är en av talarna under rubriken "Stå stadigt med säker OT". Exakt vad jag kommer prata om får ni höra om ni är med! Skynda att anmäla dig!




Open Group har släppt version 2.1 av den våldsamt ambitiösa men än så länge preliminära standarden O-PAS, "Open Process Automation™" som finns tillgänglig gratis än så länge under utvärderingslicens.

De knyter samman så vitt skilda saker som exempelvis Redfish, ISA 62443 och OPC UA utifrån en massa olika perspektiv som säkerhet, management, arkitektur, informationsmodeller, alarm- och eventhantering osv... Jag är själv inte så bekant med deras arbete sedan tidigare så om någon av mina läsare vet mer får du gärna höra av dig! https://publications.opengroup.org/p210



Claroty har hittat den heliga gralen! De publicerade en rapport i slutet av Maj som beskriver hur de uppnår komplett kodexekvering på PLCer från Siemens genom enbart nätverksåtkomst. De beskriver också historiken, där tidigare attacker uppnått delar av detta mål men tidigare inte nått hela vägen. Imponerande och skrämmande! https://www.claroty.com/2021/05/28/blog-research-race-to-native-code-execution-in-plcs/


En tjusig poster från SANS som beskriver hur du bedömmer säkerheten i en OT-miljö och kopplar resonemanget till NIST CSF. En snygg och enkel metodik som adresserar både teknik och mjuka utmaningar.


För den som vill läsa mer av mina alster så finns några av mina artiklar med koppling till OT-säkerhet på Ateas officiella blogg.

 

Det här nyhetsbrevet vänder sig till mottagare med intresse av säkerhet inom OT. Det produceras av Mats Karlsson Landré och får spridas vidare fritt.


Tanken är att det ska innehålla tips om intressanta resurser kombinerat med mina egna tankar om aktuella händelser. Återkoppla gärna med egna idéer eller funderingar till mats.karlsson-landre@atea.se! Förslag till ämnen eller innehåll tas förstås emot med tacksamhet!


Om du önskar få nyhetsbrevet direkt till din inkorg i fortsättningen kan du gärna kontakta mig på mats.karlsson-landre@atea.se. Jag lovar att din mejladress inte används till något annat än detta!


Du hittar tidigare nyhetsbrev på ot-säkerhet.se.

Comments


bottom of page